Voedselzandloper kerstmenu

Over enkele dagen is het kerst. Tijd voor gezelligheid, lekker koken en genieten. Wil je tijdens de kerstdagen inspiratie voor een gezonde en leuke maaltijd? Bekijk deze tips en recepten voordat jouw kerstmenu wordt samengesteld en de kerstboodschappen zijn ingekocht. De recepten zijn allemaal lekker ”groen”, licht en heel lekker.

Ontbijt: Kiwi smoothie met gember

Kerst = gezellig. En kerst = vaak meer eten dan gebruikelijk. Begin daarom je kerstontbijt met een heerlijke groene kiwi smoothie met gember!

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

1 kiwi
1 mineola
1 mandarijn
Puntje verse gember
Kiwi smoothie met gember

Schil het fruit. Snijd in grove stukken en blender het geheel tot een gladde consistentie ontstaat.

Voeg vervolgens een theelepel vers geraspte gember toe en blender het geheel nogmaals.

Deze smoothie is licht bitter en zuur van smaak.

Voor een groot ontbijt, bak Bananen havermout pannenkoeken erbij!
 

 

 

 

Lunch: Salade met parmezaanse kaas

Salade met parmezaanse kaas
Dit heb je nodig voor 2 personen:
200 gram rucola en eikenbladsla
50 gram cherrytomaten
7 zongedroogde tomaten
7 plakjes komkommer
Olijfolie
1 rode ui
30 gram parmezaanse kaas
Balsamico azijn

Rasp de parmezaanse kaas, snijd de gedroogde tomaat, komkommer, ui (in fijne stukjes) en cherrytomaten. Serveer het geheel op een bord en besprenkel met de olijfolie en een beetje balsamico azijn.

 

Voorgerecht: groentesoep

GroentesoepDit heb je nodig voor een pan groentesoep:
30 gram selderij
500 gram groente: prei, bloemkool en wortel en cherrytomaten en rode ui
Bouillonblokje

Breng 1,5 liter water aan de kook en voeg het bouilonblokje toe. Snijd de groente fijn. Voeg de groente bij het water en laat 20 minuten op zacht vuur staan.

Ook lekker als voorgerecht is pompoensoep of courgettesoep met geitenkaas.

Hoofdgerecht: Zalmfilet met dille

Dit heb je nodig:
2 zalmfilets                                        1 teentje knoflook

2 eetlepels dille                                 ½ citroen

Olijfolie                                              100 gram sperziebonen

2 wortels                                           ½ bakje cherrytomaten

2 lenteui

Zalm met dilleVerwarm de oven voor op 180 graden. Was en snijd de groenten. Leg de zalmfilets in een ovenschaal en voeg 1 eetlepel olijfolie op de zalmfilets.

Snijd de knoflook in kleine stukjes en leg deze op de zalmfilets. Voeg als laatste de dille toe.

15 minuten in de oven op 180 graden.

Snijd de sperziebonen, wortel, cherrytomaat en lente ui. Wok deze in de overige olijfolie gaar.

Snijd de citroen doormidden. Serveer de zalm met de citroen.

 

Toetje: chocolade havermoutpap

Chocolade havermoutpap
Sluit je voedselzandloper kerstmenu af met een lekker chocolade toetje!
Dit heb je nodig voor een persoon:
2 blokjes pure zwarte chocolade
150 ml sojamelk
50 gram havermoutvlokken
Au bain marieVerwam de chocolade Au Bain Marie.
Bereid de havermoutvlokken met de sojamelk. Voeg de havermout aan de laag zwarte chocolade toe. Een heerlijke variatie op de vroege ochtend!
Hoe bereid ik havermout?
Voeg 150 ml sojamelk in een kleine pan. Voeg zes eetlepels/ 50 gram havermout toe. De consistentie naar eigen smaak aan te passen met meer of minder havermout. De ene persoon houdt nou eenmaal
meer van wateriger of juist een dikkere structuur.
Roer het geheel door tot het de gewenste consistentie heeft. Voeg naar wens lekkers toe, zoals een halve theelepel kaneel of kokos.
Breng een minuut zachtjes aan de kook.
Blijf goed roeren.
Haal de pan van het vuur en laat de havermout nog even staan.

Ook lekker als toetje is een stuk vers gebakken bananenbrood met noten

Fijne kerstdagen!